Sjukvakterskan
1857 – året då koleran drabbade Mörrum
Norrbagge förlag 2015

På 1800-talet spred koleran skräck och år 1857 drabbades Mörrum i Blekinge av ett utbrott. Sjukvakterskan är en fiktiv berättelse som grundar sig på fakta om socknen och den tid då koleran drog fram i Blekinge. Huvudperson är 22-åriga Inga. Efter makens konkurs och självmord är hon helt utblottad och tar tjänst som piga på en bondgård. Hon är en av de kvinnor som utses till att vårda socknens kolerasjuka. En röd tråd i boken är hennes föreställningar om och fruktan för sjukdomen. En annan är skuldkänslorna för hur bybor drabbats hårt av den avlidne makens och indirekt hennes agerande. Dessa vävs ihop till en berättelse där också de egna framtidsdrömmarna är en central del.

 

 

 Mausundvær – et levende kystsamfunn
Norrbagge förlag 2011

Mausundvær är en norsk ö långt ute i Atlanten; närmaste stad är Trondheim. Boken visar hur människor lever i ett ösamhälle, med fiske som huvudnäring, och hur man försöker anpassa sig till förändringens vindar. Boken domineras av foton från förr och nu.

 

   

Döden på Verket
Recito Förlag AB, 2009

Döden på Verket är en samhällssatir i deckarens form. Den handlar om maktmissbruk, dolda motiv och kränkta tjänstemän i en på ytan trevlig arbetsplats, Vardagsverket. Berättelsen är fiktiv men vissa inslag grundar sig på verkliga förhållanden och händelser.

Personalen på Vardagsverket gör som på andra statliga myndigheter. Tar sina uppgifter på stort allvar, deltar i möten, arbetar flitigt framför datorn och unnar sig en och annan fikapaus. Fast under ytan sjuder det av ilska och frustration. Orsak till vreden är Stig Svensson, verkets generaldirektör. Han är en dubbelnatur och maktmänniska. Föreläser om hur viktigt det är att ha inflytande över sitt arbete men håller sin egen personal i ett järngrepp. De tvingas ägna sig åt Vardagslivsrapporten, alias Sisyfos, som är ett under av ordfrosseri utan förankring i verkligheten. Han är dock generös mot sin vackra fru Martina, men allt har ett pris. Frågan är hur länge hon är villig att betala det.
En sen fredagskväll hittas han mördad av Kerstin Rask, redaktören för verkets webbplats. Har någon av hennes arbetskamrater till slut hämnats chefens oförrätter? Hon vill inte tro det utan griper tag i varje halmstrå som tyder på att någon utanför verket är skyldig.

Omslaget visar Karlahuset i kvarteret Garnisonen på Östermalm i Stockholm (foto: Per Kristiansen). Bakom den plåtklädda huskroppen med sina insynsskyddade fönsterrader finns Vardagsverket på plan sex och sju.
Döden på Verket kan beställas via bokhandeln eller från olika nätbokhandlar i Sverige och de övriga nordiska länderna.