Gudrun Winfridsson, Ordfångaren
Mitt skrivande vilar på två ben: fakta och fiktion. När det gäller faktadelen arbetar jag både rent journalistiskt och med rapporter av olika slag. Skriver egna texter och redigerar andras. Detta skrivande håller jag strikt isär från ”fiktionsbenet”. År 2009 kom jag ut med min första roman, Döden på Verket. Sedan dess har ”fiktionsbenet” alltmer tagit överhanden och i juni 2015 kom ”Sjukvakterskan”, som utspelar sig i Mörrum, Blekinge år 1857.

Är medlem i Sveriges Författarförbund och Journalistförbundet. Har enskild firma.


Jag har bland annat

• recenserat Britt–Marie Mattssons ”När kriget kom till Lyckhem
• skrivit en svensk sammanfattning av Kicki Klaesons avhandling ”Sexuality in the aftermath of breast and prostate cancer”, 2011
• textbearbetat "Från folkmord till självstyre – kurdernas långa väg till frihet", läs mer om boken på norrbagge.se
• varit redaktör för www.healthyageing.nu 2005-2006, som var en del av ett EU-projekt
• varit chefredaktör för tidskriften ”Utblick Folkhälsa”, som gavs ut 2002-2005
• varit ensamredaktör för tidskriften ”Hivaktuellt” åren 1989-2001
• skrivit ”En fråga för livet”, fakta och strategier om folkhälsa och hiv/STD, utkom 1997
• skrivit boken ”Vi lever i ett invandrarland”, utkom 1982


Böcker

 


Sjukvakterskan
1857 – året då koleran drabbade Mörrum

Författare: Gudrun Winfridsson
Förlag: Norrbagge 2015

 

Sjukvakterskan är en fiktiv berättelse som grundar sig på fakta om den tid då koleran drog fram i Blekinge. Huvudperson är 22-åriga Inga. Efter makens konkurs och självmord är hon helt utblottad och tar tjänst som piga på en bondgård. Hon är en av de kvinnor som utses till att vårda socknens kolerasjuka. En röd tråd i boken är hennes föreställningar om och fruktan för sjukdomen. En annan är skuldkänslorna för hur bybor drabbats hårt av den avlidne makens och indirekt hennes agerande. Dessa vävs ihop till en berättelse där också de egna framtidsdrömmarna är en central del. I ett avslutande kapitel finns fakta om kolera och om Mörrum år 1857 samt ordlista och litteraturförteckning.


Så kom boken till

Här ger jag några glimtar från mitt sökande efter fakta och hur man försökte bli av med den ovälkomne gästen. Länk till Pdf.


Intervjuer och recensioner

Intervju med Radio P4 Blekinge den 7 september 2016. Länk

Artikel i Blekinge läns tidning/Karlshamns Allehanda den 5 september 2016. Länk

Artikel i Sydöstran den 7 mars 2016 om Blekinges första bokmässa där jag deltog.

I DAST Magazine (januari 2016) skriver Pär Alexandersson: "Winfridsson skriver sakligt, realistiskt och med en självklar medkänsla för de nedersta i det gamla ståndssamhället. Sjukvakterskorna blir varken offer eller hjältar. De gör så gott de kan i en svår situation, och i bästa fall kan de ge lindring och tröst genom hårt jobb och medmänsklighet."

Under rubriken "När koleran kom" recenseras Sjukvakterskan i "Släkthistoriskt Forum" nr 5-2015. ”Kolerakyrkogårdarna runt om i landet vittnar om farsotens härjningar men hur var det egentligen att leva mitt uppe i det? Gudrun Winfridsson har studerat ämnet i både litteratur och arkivhandlingar och den bild hon ger känns trovärdig och möjlig”, skriver Eva Johansson och fortsätter: ”Att skriva en fiktiv historia med medmänskliga förtecken är ett bra sätt att förmedla kunskap om ett ämne, i det här fallet om kolerautbrotten och hur man tacklade dem vid den här tiden. Berättelsen om Inga är fängslande och författaren besitter en påtaglig inlevelseförmåga. Det är lätt att känna sympati för Inga i hennes krävande roll”.
Släkthistoriskt Forum finns på många bibliotek och kan beställas från: Genealogi

Under rubriken "När döden kom till byn" har Vårdfokus nr 11-2015 publicerat ett längre utdrag ur Sjukvakterskan. Vårdfokus är en tidning från Vårdförbundet

"En mycket läsvärd skildring om en kategori tappra kvinnor i kamp mot en farsot...", skriver Yvonne Nenander under rubriken 3 Heta Boktips. Nr 3/2015 av tidskriften Bygd och Natur som utges av Sveriges Hembygdsförbund.

Artikel i Blekingeposten den 11 juni 2015 under rubriken ”Mörrumsbo i förskingringen har skrivit en bok om koleran i länet”.

Intervju i Sveriges Radio P4 Blekinge den 3 juni 2015.

 

Några röster om Sjukvakterskan
Vi har läst boken och är mycket imponerade över hur väl du beskriver både bygden och tiden. Det var säkert en svår tid i Mörrum, men du ser till att det också händer positiva saker.
Evy och Ingolf Persson
Lärare respektive lantbrukare och veteraner i Mörrums hembygdsförening.

Jag blev mycket BERÖRD när jag läste din finstämda bok. Inte ett ord för mycket. Ett föredöme för svenskundervisning. Jag inväntar redan nästa bok.
Gunvor Olsson
Lärare

Man kommer så nära de båda väninnorna och du lyckas verkligen förmedla deras utsatta situation och nära vänskap. Du håller spänningen uppe i relationerna och förmedlar samtidigt kunskap utan att man märker det.
Gunilla Ripvall
Bibliotekarie
Föreläsning i Mörrums församlingshem den 6 september 2016. Arrangör var Biblioteket i Karlshamn m.fl.


Intervjuades av Radio P4 Blekinge den 7 september 2016 som denna dag sändes från Stortorget i Karlshamn.Litteraturkväll på Roslagsmålarnas galleri, Ensta krog i Täby, den 13 oktober 2015.
Foto: Georg Kristiansen


 


Mausundvær
et levende kystsamfunn

Författare: Gudrun Winfridsson
Förlag: Norrbagge 2011

 

Boken visar hur människor lever i ett ösamhälle, med fiske som huvudnäring, och hur man försöker anpassa sig till förändringens vindar. Boken domineras av foton från förr och nu.


Boklansering i ett hamnmagasin på ön Mausundvær, Tröndelag, Norge, i juli 2011.
Foto: Adolf Hofer


Döden på Verket
Recito Förlag AB 2009

En deckare om maktmissbruk, dolda motiv och kränkta tjänstemän i en på ytan trevlig arbetsplats, Vardagsverket. Berättelsen är fiktiv men vissa inslag grundar sig på verkliga förhållanden och händelser.

Recensioner och artiklar

Hotad demokrati
Döden på Verket recenseras i Redaktören nr 2 – 2010 av Annica Hulth under rubriken ”Mordfall på kontoret”. Hon skriver: ”… Boken är skriven i en trivsam, lätt humoristisk ton… Igenkänningsfaktorn är stor, inte bara för den som jobbar på en offentlig myndighet, utan för alla som satt sin fot på ett kontor… Döden på verket är en dubbelbottnad titel, för mordhistorien handlar lika mycket om hur demokratin hotas av maktspel och korruption på en myndighet i 2000-talets Sverige.” länk till artikel

Riksdag & Departement
”Statligt verk blir hemtam mark för mördare”. Under den rubriken intervjuas jag av Marie-Thérèse Yhuel i tidningen Riksdag & Departement nr 17-2010. I artikeln säger jag bland annat: ”Jag anser att på ett statligt verk ska det råda demokrati i praktiken också och att personalen ska vara med i den processen. De fina orden ska omsättas i verkligheten.”

Citerat från lektörsomdöme
Döden på Verket är en utmärkt debut i en genre (samhällssatir i en kriminalhistoria) som lockar romandebutanter. ”Vardagsverket” är ett statligt verk med uppgift att genom bl.a. forskning underlätta vardagen för alla människor…Genren, som ofta missbrukas av debutanter, är här ovanligt välfunnen och intelligent utnyttjad. Verkets redaktionella avdelningar spelar en stor roll i handlingen, kanske för att författaren själv har sin bakgrund i sådant arbete. Kanske också för att ett verks redaktion bör veta allt, men i detta fall icke tillåts veta allt. Inblandade personer är väl karaktäriserade, vilket vidmakthåller spänningen boken igenom. Språket flyter lätt.
Olle Grönstedt i Bibliotekstjänsts BTJ-häfte nr 14-2009

Arbetsmiljöskildring
”Detta är en klassisk pusseldeckare, med en vanlig medborgare i fokus. Och det är en arbetsmiljöskildring där vi åter får veta hur viktigt det är med bra chefer för ett gott arbetsklimat. Dessutom finns det satiriska inslaget i skildringen av hur arbetet går till på ett stort statligt verk. Så väl känner jag inte författaren att jag vågar påstå att det är en dramadokumentär…Som driven journalist skriver hon lättläst. Som deckardebut är det mer än klart godkänt”.
Leif-Rune Strandell i Dast Magazine

Se även debutantporträtt i Svensk Bokhandel.Bokmässan i Göteborg. Foto: Inger Ljungmark

 


 

 

     
     
v